Травма ліктьового суглоба: лікування, профілактика і реабілітація

Травма ліктьового суглоба: лікування, профілактика і реабілітація

Травми ліктьового суглоба стали доволі поширеним явищем. Вивих, розтягнення або навіть розрив зв'язок обмежують наші рухи.
Анатомічно ліктьовий суглоб є складним, тому що складається з декількох кісток, оточених загальною капсулою, до якої прилягають суглобовий і ліктьовий м'язи. Також кісткам і м’язам   допомагає суглобовий хрящ. Лікоть бере участь у довільних чи мимовільних руках рукою. Отримати розтягнення або вивих при такій будові ліктя і повсякденному навантаженні на наші руки не складно.
Травми ліктя найчастіше відбуваються:

  • При спортивних заходах та активних іграх;
  •  Під час роботи по дому або в саду;
  • При падіннях.

               Отримавши травму ви можете відчути сильний біль, помітити припухлість і набряк, побачити посиніння або почервоніння шкіри, відчути дискомфорт і нездатність зігнути лікоть. Залежно від ступеня травми застосовуються різні види лікування, включаючи оперативні. Але є ряд нехірургічних методів лікування, які вам може порекомендувати лікар, а саме:

  • Відпочинок і повний спокій для руки.  Щоб забезпечити спокій для ліктьового суглобу багато реабілітологів рекомендують використовувати налокітники. Вони захищають і обмежують рух у  лікті та прискорюють процес одужання.
  •  Холод. Компрес з льодом на 15-20 хвилин сприяє зменшенню набряку  і вгамовує біль .
  • Знеболюючі ліки. Дане лікування призначає лікар залежно від конкретної ситуації кожного пацієнта.

Важливо пам'ятати, що лікування не закінчується зі зникненням набряку або зменшенням болю. Досить поширеною помилкою є швидке повернення до звичного способу життя. Але тканини нашого організму відновлюються тривалий час і підтримка ліктю необхідна як ніколи. Важливо поступово повернутися до фізичних навантажень і підтримувати свій суглоб за допомогою бандажа на лікоть.
Як відомо, найкраще лікування - це профілактика, розглянемо найефективніші заходи уникнення травм ліктя:

  • Обов'язкова розминка перед спортивними іграми або тренуваннями.
  • Регулярні перерви під час занять спортом і помірне навантаження на руки.
  • Збалансоване харчування, а саме  достатнє вживання кальцію і вітаміну Д.
  • Дотримання загальних рекомендацій безпеки (використовувати ремені безпеки в автомобілі, бути уважним на слизькому тротуарі, не поспішати, коли це можливо).
  • Використання бандажу на ліктьовий суглоб при великих фізичних навантаженнях. Він знижує напругу в м'язах і фіксує суглоб. При цьому налокотник не обмежує рух і практично непомітний  в повсякденному житті.

               Лікоть є одним з найскладніших суглобів в організмі, і виконує безліч важливих функцій. Через залучення ліктьового суглоба в велику кількість рухів підвищується ризик його травмування. Тому важливо тренувати м'язи і захищати свою руку за допомогою фіксатора ліктьового суглоба.

Вивих щиколотки: як запобігти
An athlete can be any age, gender 2
8 Помилок при Лікуванні Травм Коліна в Домашніх Умовах